Wat is scuba duiken?

Bij scuba duiken hebben we allemaal wel een beeld: een duiker met een duikfles op zijn rug die door een slang adem kan halen onder water. Maar hoe werkt dat nou precies, dat onder water adem halen? Om daar antwoord op te geven, gaan we terug naar de basis van het duiken. We beginnen met de term SCUBA. Want waar staat SCUBA nou precies voor?

Wat betekent SCUBA?

Om te begrijpen wat scuba duiken is, moeten we weten waar scuba voor staat. Scuba is een afkorting voor Self Contained Underwater Breathing Apparatus. Wanneer we duiken, moeten we onder water adem kunnen halen. Om adem te kunnen halen is de duikuitrusting nodig: de SCUBA uitrusting.

Scuba duikuitrusting

De Scuba duikuitrusting bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder een lijstje van de belangrijkste onderdelen van de scuba duikuitrusting:

  • Duikfles: deze bevat samengeperst gas. Meestal is dit lucht of verrijkte lucht. De lucht in de duikfles is samengeperst tot een druk van rond de 200bar. Er zijn stalen duikflessen en aluminium duikflessen. Stalen flessen zijn onder water zwaarder, waardoor je minder lood nodig hebt tijdens de duik. Aluminium flessen oxideren daarentegen minder snel. Ook is er verschil in inhoud: 8 liter, 10, 12 of 15 liter. De 12 liter flessen zijn het meest gebruikt.
  • Ademautomaat: deze bestaat uit 2 onderdelen: de eerste trap en de tweede trap. De eerste trap verlaagt de druk van de lucht uit de duikfles naar een lagere druk (middendruk). Aan de tweede trap zit een mondstuk bevestigd. De tweede trap verlaagt de middendruk naar de omgevingsdruk onder water. Dit zorgt ervoor dat wij via het mondstuk adem kunnen halen.
  • Manometer: de manometer is een meter die verbonden is aan de duikfles. Tijdens het duiken kun je hierop aflezen hoeveel luchtdruk er nog in de duikfles zit en hoe lang je dus nog onder water kan blijven.
  • Inflatorslang: de inflatorslang verbindt de lucht uit je duikfles met je trimvest. Hiermee kun je jouw trimvest vullen met lucht waardoor je drijfvermogen creëert. Met de inflatorslang kun je de lucht ook weer uit je trimvest laten lopen waardoor je afdaalt.
  • Trimvest: je trimvest heeft meerdere doelen: het is 1 van de 3 manieren om je drijfvermogen te controleren, de duikfles is aan het trimvest bevestigd en daarnaast kun je andere accessoires aan het trimvest bevestigen die je tijdens het duiken nodig kan hebben. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten trimvesten. Welke voor jou de juiste is, is heel persoonlijk. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren door een professional.
  • Duikmasker: het duikmasker zorgt ervoor dat je geen water of vuil in je ogen krijgt tijdens het duiken en dat je scherp kunt zien onder water. Tegenwoordig zijn er ook maskers met glazen op sterkte zodat mensen die een bril dragen ook goed kunnen zien onder water. Draag je lenzen? Geen probleem. Deze kun je prima dragen tijdens het duiken. Ook voor duikmaskers geldt dat er ontzettend veel verschillende soorten en maten zijn. Daarom is het verstandig om je goed te laten adviseren door een professional.
  • Vinnen: tijdens het duiken beweeg je voort door alleen met je benen te bewegen. Om dit makkelijker te maken, duik je met speciale vinnen. Er is een verschil tussen snorkel- en duikvinnen. Duikvinnen zijn een stuk krachtiger en vaak ook groter dan vinnen voor het snorkelen. Ook in duikvinnen zit onderling veel verschil. Er zijn bijvoorbeeld hele zware vinnen of juist hele lichte. Of met gesloten hiel of juist open hiel met laarsjes. Laat je ook hierbij weer adviseren door een professional.
  • Duikcomputer: als duiker ben je gelimiteerd in hoe lang je onder water mag blijven maar ook hoe diep je mag duiken. Voorheen werden de dieptes en duiktijden met de hand via  duiktabellen berekend. Tegenwoordig doet de duikcomputer al het rekenwerk voor je. Een groot voordeel is dat duikcomputers heel betrouwbaar zijn en heel accuraat: ze weten precies hoe lang jij op welke diepte bent geweest en wat het effect hiervan is op je volgende duik. De duikcomputer past tijdens de duik constant jouw limieten aan. Daarnaast logt de duikcomputer alle belangrijke gegevens voor je: duiktijden, temperatuur, dieptes, safety stops, duikprofiel en tegenwoordig kun je vaak zelfs je luchtverbruik aflezen op je duikcomputer. Er zijn ontzettend veel duikcomputers op de markt variërend in prijs en funties. De basis start bij ongeveer €200 tot duizenden euro’s voor de technische duikers. Het is ook hierbij dus weer belangrijk je goed te laten adviseren door een professional.
  • Wetsuit/droogpak: in water koelt ons lichaam 20 keer sneller af dan boven water. Dit betekent dat we zelfs in water van 27 graden afkoelen en ons zelf dus warm moeten houden. Dit doen we door het gebruik van een wetsuit of eventueel een droogpak. Er zijn verschillende materialen waaruit een wetsuit kan bestaan. Ook zijn er verschillende diktes en lengtes. Denk aan een shorty van 3mm in tropische wateren en een 7mm lang wetsuit voor water rond de 15-20graden. Een droogpak (de naam zegt het eigenlijk al) houdt je helemaal droog tijdens het duiken. Deze wordt in kouder water gebruikt. Om hier mee te duiken, moet je een aparte opleiding volgen. Een droogpak is namelijk gevuld met lucht. Tijdens de cursus leer je deze lucht gebruiken om je drijfvermogen aan te passen een ‘squeez’ te voorkomen wanneer het pak onder druk komt te staan.
    Een wetsuit (natpak) laat een beetje water in het pak. Dit water warmt op door jouw lichaam waardoor het jou weer warm houdt. Het is bij een wetsuit dus belangrijk dat het goed aansluit zodat er niet te veel water in en uit blijft stromen, want dan koel je weer af. Je raadt het al: laat je goed adviseren zodat je het juiste pak koopt voor de omstandigheden waarin jij gaat duiken.

Dit is de basis van de duikuitrusting. Uiteraard zijn er ontzettend veel accesoires waarmee jij jouw scuba duikset uit kan breiden. Denk hierbij aan een SMB, duikmes, shaker, duiklamp, kompas etc. Het is belangrijk om met de basis te starten en vanaf daar uit te breiden met wat jij nodig hebt. Wil je tips of advies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected]

Hoe diep mag je scuba duiken?

Hoe diep je mag scuba duiken hangt af van je duikbrevet. Dit leer je tijdens je duikcursus bij onze duikschool in Hurghada. Er zijn verschillende niveaus:

  • Scuba Duiker: als scuba duiker mag je scuba duiken tot een diepte van 12 meter
  • Open Water scuba duiker: als open water scuba duiker mag je duiken tot een diepte van 18 meter
  • Advanced scuba duiker: als advanced scuba duiker mag je duiken tot een diepte van 30 meter
  • Diep Scuba duiker: als je de specialisatie voor diep scuba duiker hebt gedaan, mag je duiken tot een diepte van 40 meter

40 meter is de maximale diepte voor recreatief scuba duiken. Je kan wel dieper dan 40 meter scuba duiken, maar dan moet je technisch gaan scuba duiken. Als je dieper duikt, wordt de lucht die wij ademen (zuurstof) giftig. Bij technisch scuba duiken, ga je andere gassen dan stikstof en zuurstof met elkaar mixen. Hier vertellen we in een later artikel meer over.

Hoe diep kan een mens duiken met scuba duikuitrusting?

Mensen kunnen duiken tot dieptes van 450 meter. Dit kan niet met scuba duiken. Met scuba duikuitrusting mag je duiken tot een diepte van 40 meter. Scuba duikuitrusting maakt gebruik van een ademautomaat met open circuit: de lucht die je uit ademt, komt in bellen uit de ademautomaat het water in.
Wil je dieper duiken dan 40 meter? Dan heb je speciale duikuitrusting nodig met een gesloten circuit: de lucht die je uit ademt, komt niet uit de ademautomaat. Deze wordt gefilterd en opnieuw gebruikt. Dit noemen we een re-breather. Om hiermee te kunnen duiken, moet je een speciale duikopleiding volgen. Je kan dan een technische duikopleiding volgen of een commerciële duikopleiding.

Technisch duiken

Om te duiken naar dieptes voorbij 40 meter, moet je een opleiding volgen tot technisch duiker. Als technisch duiker, mag je naar dieptes van maximaal 100 meter. Je leert duiken met verschillende luchtmixen en een gesloten circuit: de re-breather (CCR: closed circuit re-breather). Er zijn verschillende niveaus voor technisch duiken. Bij elk niveau hoort een maximale diepte en een andere luchtmix. De niveaus zijn als volgt (Padi):  Tec40, Tec45, Tec50, Tec65 trimix, Tec40CCR, Tec60CCR, Tec100CCR.

Commercieel duiken

Na recreatief scuba duiken en technisch duiken, is er commercieel duiken. Mensen kunnen duiken op dieptes tot 450 meter. Bij dit soort diepe duiken, wordt geen gebruik meer gemaakt van scuba duikuitrusting of re-breathers. De duikers duiken met speciale duikuitrusting op deze grote dieptes en krijgen toevoer van lucht via een slang vanaf het oppervlak. Daarnaast dragen zij speciale pakken ivm de hoge druk onder water en het werk dat zij uitvoeren. Denk hierbij aan onderwater lassen, beton storten, schoonmaak werkzaamheden, bouw, werkzaamheden bij olieplatforms etc.

Hoe diep was de diepste scuba duik van een mens ooit?

Het record voor diepste scuba duik ooit, is 332,35 meter. De Egyptenaar Ahmed Gabr dook met ‘gewone’ scuba duikuitrusting naar deze bizare diepte. De scuba duik vond plaats in Egypte, voor de kust van Dahab. Ahmed Gabr deed er 12 minuten over om naar de diepte van 332,35 meter de scuba duiken. De opstijging naar het oppervlakte, duurde 15uur. Waarom duurde het opstijgen zo ontzettend lang?

Waarom moet je langzaam opstijgen na het scuba duiken?

Tijdens het volgen van de duikcursus bij onze duikschool in Hurghada, leren wij je hier alles over. Wanneer je duikt, krijg je te maken met druk. Boven water hebben we 1 bar druk van de atmosfeer om ons heen. Elke 10 meter die wij onder water naar beneden gaan, komt hier 1 bar druk van het water bij. Dus op 10 meter hebben we 2 bar druk. Op 30 meter 4 bar druk. Op 332,35 meter is dus meer dan 33 bar druk!

Heel leuk die druk, maar wat doet dit met je lichaam? De lucht die wij inademen bestaat uit zuurstof en stikstof. Ons lichaam gebruikt stikstof niet. Boven water voert ons lichaam de stikstof makkelijk af en nemen wij dit niet op. Onder water is dit een ander verhaal. Door de druk kan ons lichaam de stikstof lastiger afvoeren. Hierdoor neemt ons lichaam de stikstof op. Dit vormt zich in kleine belletjes in onze bloedstroom. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer wij terug gaan naar het oppervlak, wordt de druk om ons heen weer verlaagd naar 1 bar. Hierdoor kan de stikstof oplossen en verdwijnt het weer uit ons bloed. Hoe dieper wij duiken, hoe meer druk er om ons heen is en hoe meer en sneller ons lichaam stikstof opneemt.

Maar waarom moeten we dan zo langzaam opstijgen na het duiken? Denk eens aan een fles cola. Wat gebeurd er als je de fles schudt en deze in 1 keer open draait: dan spuit de cola uit de fles. Maar wanneer wij de fles heel langzaam open draaien, ontsnapt de druk en blijft de cola netjes in de fles. Laten wij de fles vervolgens lang genoeg (zonder dop) staan, dan verdwijnen alle bellen. Hetzelfde principe geldt voor ons lichaam tijdens het duiken: wanneer wij langzaam opstijgen na een duik, kan de stikstof langzaam oplossen door de steeds lager wordende druk. Stijgen wij te snel op? Dan vormen de kleine stikstof belletjes in ons bloed grotere bellen. Dit is gevaarlijk en kan zorgen voor decompressieziekte.

Dit is precies waarom Ahmed Gabr er 15 uur over heeft gedaan om op te stijgen nadat hij de diepste scuba duik ooit heeft gemaakt naar 332,35 meter.

Hoe diep is de diepste duik van een mens ooit?

De diepste duik ooit door een mens gemaakt, is 10.927 meter. Deze diepste duik ooit is gemaakt door miljonair Victor Vescovo. Hij deed dit in het diepste deel ter wereld (voor zover we weten): in de Marianentrog in het Westelijke deel van de Grote Oceaan (ten Oosten van de Filipijnen). Hij bracht maar liefst 4 uur door op deze diepte en zag zelfs hier plastic voorbij komen. De afdaling en opstijging duurde 3,5uur enkele reis.

Hoe diep kunnen dieren duiken?

We weten nu hoe diep mensen kunnen (scuba) duiken en wat de record dieptes zijn waarop wij zijn geweest. Maar hoe diep kunnen dieren eigenlijk duiken? Hieronder vind je een leuk overzicht van de dieren en de dieptes waar zij naar kunnen duiken:

Paling                                   8.370 meter
Octopus                              7.000 meter
Spitssnuitdolfijn                2.925 meter
Zee olifant                          2.388 meter
Pot vis                                  2.250 meter
Manta rog                          1.848 meter
Tuimelaar dolfijn              1.453 meter
Lederschildpad                 1.280 meter
Makreel haai                     1.200 meter
Griend                                 1.019 meter
Zeehond                              609 meter
Keizer pinguin                   534 meter

Hoe diep kunnen mensen duiken zonder scuba duikuitrusting?

Je hebt vast wel eens geprobeerd om onder water je adem in te houden. Er komt een moment dat je het niet meer houdt, en je weer naar boven moet om adem te halen. Er zijn mensen die heel lang hun adem in kunnen houden en kunnen duiken zonder scuba uitrusting. Dit heet free diving (apneu duiken).

Wat is Free diving?

De naam zegt het eigenlijk al: vrij duiken, zonder duikuitrusting. Tijdens Free Diving houdt je je adem in. Met de juiste training in bepaalde ademhalingstechnieken, kun je steeds langer je adem in houden onder water.

Hoe lang kun je onder water blijven op 1 ademteug?

De gemiddelde persoon kan ongeveer 30 seconden zijn/haar adem in houden. Wanneer je regelmatig traint om te leren free diven, kun je dit oprekken naar ongeveer 10 minuten. Let op: doe dit alleen onder toezicht en begeleiding van professionals. Het record voor langste free dive ooit gemeten, is 24 minuten en 37 seconden. Het record staat op naam van Budimir Å obat.

Het record voor diepste free dive

Net als met scuba duiken, is er ook een record voor de diepste free dive ooit gemeten. Herbert Nitsch dook op 1 ademteug naar een diepte van maar liefst 253 meter.

Wil jij leren duiken in Hurghada?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast over scuba duiken en wil je meer leren? Neem dan contact met ons op! Waar beter leren duiken dan bij een duikschool in Hurghada? Tijdens het duiken in de Rode Zee leren wij je alles wat je moet weten om goed, veilig en zelfstandig te duiken. En alles in je eigen taal. Wel zo fijn!
Bij Duiken Hurghada Seagate staan veiligheid en plezier voorop. Kun je al duiken en wil jij een paar mooie duiken maken in Hurghada? Ook dat kan! Duiken Hurghada Seagate vaart elke dag uit. Je maakt iedere dag twee verschillende duiken in Hurghada, in de Rode Zee. Elke duik is met een ervaren gids en geen enkele duik is hetzelfde.

Dus, wacht niet langer en neem hier contact op met Duiken Hurghada Seagate voor een onvergetelijke ervaring in de Rode Zee.