Hoe en wanneer schaf je jouw eigen duikuitrusting aan?

Het aanschaffen van je eigen duikuitrusting

Open Water gehaald? Advanced Open Water in the pocket? Dan is de logische volgende stap om je eigen duikgear aan te schaffen.

Tijdens de cursussen heb je waarschijnlijk gedoken met duikuitrusting van de duikschool. Mijn ervaring is dat dit niet altijd even goed past. Wanneer je besluit dat duiken echt iets voor jou is, is het tijd om je eigen duikuitrusting aan te schaffen. Duiken met de zekerheid van goed passende en goed werkende duikuitrusting geeft een gevoel van rust.
Maar waar moet je beginnen?

Seagate-Hurghada-Duiken-Scuba-Diving-Nederlandse-Duikschool
Je eigen duikuitrusting - Duiken-Hurghada Seagate

Waar begin je mee?

Wat voor mij persoonlijk de eerste stap was, was het aanschaffen van mijn eigen duikmasker en duikvinnen. Niets is irritanter dan een lekkend duikmasker en duikvinnen die zorgen voor pijnijke blaren. Maar hoe vind je een goed passend duikmasker en goede duikvinnen? Er is tegenwoordig zo veel aanbod op de markt dat het een beetje overweldigend kan zijn. 

Ik begon daarom met advies van de duikschool waar ik mijn Open Water Cursus deed. Vooral veel vragen stellen: wat adviseren jullie qua merk, siliconen masker of juist niet? En waarom dan? Welke vinnen zijn sterk in de stroming, zijn ze licht of juist zwaar, gesloten vinnen, open vinnen met laarzen, wat zijn de voor/nadelen hiervan? En ga zo maar door.
Een van de voordelen van duiken in duikuitrusting van een duikschool, is dat je verschillende merken uit kan proberen. Mijn advies is dan ook om dit vooral te doen! Zitten de vinnen die je bij je eerste duik kreeg niet lekker? Vraag om een ander model. Zelfde geldt voor het duikmasker. Op deze manier raak je gelijk bekend met verschillende merken en modellen.

De volgende stap is om online informatie te verzamelen. Er zijn tal van goede duikforums waar je informatie uit kan halen. Wat voor de één goed werkt hoeft voor de ander niet zo te zijn. Stel ook hier vragen. Als je voldoende informatie hebt verzamelt kun je naar je locale duikwinkel gaan. Hier kun je de modellen die je uit hebt gezocht passen en 
kijken of het goed zit. Uiteraard kun je de duikuitrusting ook online bestellen. Let wel goed op dat je dit bij een erkende (online) verkoper doet.

Duikcomputer

Naast een goed duikmasker en duikvinnen raad ik je aan om een duikcomputer aan te schaffen. Tijdens je Open Water Cursus en Advanced Open Water Cursus heb je al kennis kunnen maken met het duiken met een duikcomputer. Doe ook hier onderzoek naar. Er zijn talloze duikcomputers op de markt. Kijk goed wat voor jou de beste is en welke functies je wel (en niet) nodig hebt. Laat je goed adviseren op de forums en in een duikwinkel.

Regulator, BCD en duikpak

De volgende stap is het aanschaffen van een regulator, BCD en duikpak. Duik je veel in het buitenland? Dan kun je als beginnend duiker ter plekke een regulator, BCD en duikpak huren. Doe ervaring op en kijk ook hier goed welk merk en model jou goed passen voordat je jouw eigen regulater, BCD en duikpak koopt.

Onderhoud van je duikuitrusting 

Wanneer je jouw (complete) duikuitrusting hebt, moet je het ook gaan onderhouden. Vraag bij de aanschaf advies hierover. Hoe maak je een regulator of BCD schoon? Hoe bewaar je jouw uitrusting als je niet duikt? Hoe vaak is een servicebeurt nodig? (ook als je er niet mee hebt gedoken). Kijk ook op youtube voor filmpjes en instructies hierover.

Weet je iets niet of kun je het niet vinden? Vraag het! 1 ding in de duikwereld is zeker: je bent nooit alleen en iedere duiker helpt een andere duiker heel graag. We hebben allemaal in jouw schoenen gestaan.

Voor het eerst duiken met nieuwe duikuitrusting?

Geef het aan bij je instructeur, gids en buddy. Je duikt met andere duikuitrusting dan je gewend bent. Dit betekent andere buoyancy en balans. Een nieuw duikmasker beslaat vaak heel snel, nieuwe duikvinnen kunnen zwaarder zijn of juist voor meer drijfvermogen zorgen. Blijft er lucht in je nieuwe duikpak zitten? Geeft het voor je duik aan. Op deze manier kun je voor je duik een check doen aan de oppervlakte en eventueel meer gewicht toevoegen of juist minder. Alles draait om veiligheid.

Is alles in orde? GENIET!

Je duikt nu voor het eerst met je eigen duikuitrusting. De eerste keer zal even wennen zijn. Daarna zul je zien dat je beter in balans bent, steeds meer vertrouwd raakt met je duikuitrusting, zelfverzekerder wordt en met iedere duik meer ervaring op doet en vooral plezier hebt!

Nog even een kort overzicht:

1. Duikmasker
2. Duikvinnen (met of zonder laarzen)
3. Duikcomputer
4. Regulator
5. BCD
6. Duikpak

Dit zijn de basics voor een startende duiker. Heb je bovenstaande duikuitrusting compleet? Dan kun je uit gaan bouwen met een SMB, compas, shaker etc.

Lees verder:

Bekijk ook onze dagtrips, duikcursussen en zie hoe prachtig je kan duiken in Hurghada, Egypte.

Benieuwd naar wat een duikcursus kost? Alle prijzen voor onze duikcursussen en duiktrips vind je hier. 

Lees hier over wie wij zijn, bekijk onze blog en onze veelgestelde vragen.